Dante Alighieri – Divine Comedy (6)

Μεταφερόμαστε ξανά στην αρχή του έργου, συγκεκριμένα πριν ο Alighieri εισέλθει στη Κόλαση, για να αναφέρουμε μερικούς απ’ τους πολλούς συμβολισμούς που υπάρχουν σε όλη την έκταση του έργου του. Ο Alighieri πριν φτάσει στην είσοδο της Κόλασης και πριν του εμφανιστεί ο οδηγός του, ο Βιργίλιος, θα συναντήσει δρόμο του 3 άγρια ζώα. Το πρώτο είναι ένας πάνθηρας, το δεύτερο ένα λιοντάρι και το τρίτο μια λύκαινα, το κάθε ζώο περιγράφεται με συγκεκριμένο τρόπο.

«Ανοιχτόχρωμος γρήγορος πάνθηρας». Ο Πάνθηρας συμβολίζει τη Λαγνεία. Λαγνεία είναι η έντονη και μεγάλη ερωτική επιθυμία. Όποιος άνθρωπος βιώνει στιγμές έντονης ερωτικής επιθυμίας, τα πάντα γι’ αυτόν είναι ποικιλόχρωμα και η επιθυμία του μπορεί να παραλληλιστεί με πάνθηρα, ο οποίος επιζητά να ικανοποιήσει τη πείνα της ερωτικής του επιθυμίας.

«Πεινασμένο λιοντάρι με το κεφάλι ψηλά, το οποίο φαινόταν να φοβάται ακόμα και ο αέρας». Το λιοντάρι συμβολίζει την υπεροψία. Το λιοντάρι στο ζωικό βασίλειο έχει τιτλοφορηθεί ως ο «Βασιλιάς των ζώων», το παρουσιαστικό του που επικυρώνει κιολας το τίτλο. Το σημείο που λέει «το οποίο φαινόταν να φοβάται ακόμα και ο αέρας» δείχνει πως ακόμη και ο βασιλιάς των ζώων μπορεί να έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, με την αγέροχη στάση του και τον δυναμισμό της εμφάνισης του πιστεύει πως είναι ανώτερος ακόμα και απ’ τον ίδιο τον αέρα. Ο συμβολισμός γίνεται επίσης για εκείνους που μέσω της όποιας εξουσίας (προερχόμενη από αξίωμα ή πλούτο) και αν έχουν στα χέρια τους νομίζουν πως μπορούν να περιφρονούν και να αισθάνονται ανώτεροι από τους γύρω τους.

«Λιπόσαρκη άγρια λύκαινα που είχε ερημώσει την περιοχή κυνηγώντας τη λεία της». Η λύκαινα συμβολίζει την φυλαργυρία. Για ακόμα μια φορά η περιγραφή δεν είναι τυχαία, ο φιλάργυρος, δηλαδή εκείνος που αγαπάει το χρήμα, είναι ικανός να ξεγυμνώσει τα πάντα γύρω του προκειμένου να αποκτήσει περισσότερα και εν τέλη αν καταφέρει να τα αποκτήσει, είναι τόσο ακόρεστη η δίψα του για περισσότερα που θα είναι πάντα πεινασμένος.

Συντάκτης

Μοργιαννίδης Θεόδωρος