Dante Alighieri – Divine Comedy (1)

Είναι πρωί μεγάλης Παρασκευής του 1300, εκεί μας τοποθετεί ο Alighieri όταν εκείνος ανοίγει τα μάτια του σε ένα ξέφωτο. Χωρίς καμία προοικονομια, δεν μας έχει πει πώς έχει βρεθεί εκεί, μάλιστα και ο ίδιος μας πληροφορεί ότι δεν θυμάται πως έφτασε εκεί.

Η τοποθέτηση στο 1300 δεν είναι καθόλου τυχαία, η ημερομηνία αυτή σχετίζεται άμεσα με την ζωή του Alighieri αλλά και την ιστορία της Ιταλίας και της Ευρώπης. Μια λεπτομέρεια που θα μας χρειαστεί μελλοντικά.

Η αφήγηση που ακολουθεί είναι πρωτοπρόσωπη, καθώς πρωταγωνιστής και αφηγητής είναι ο ίδιος ο Alighieri. Μας ξεκινάει με μια περιγραφή του ξέφωτου παράλληλα με την περιγραφή της ίδιας της κατάστασης των αισθήσεων του. Απ’ αυτό το δάσος πρόκειται να ξεκινήσει το ταξίδι του, στο δρόμου του θα συναντήσει δυο θηρία (έναν πάνθηρα και ένα τεράστιο λιοντάρι) τα οποία θα τον τρομοκρατήσουν και αποτρέψουν αρχικά να συνεχίσει την διαδρομή του. Την στιγμή της συνάντησης με το δεύτερο θηρίο, κάνει την εμφάνιση του το δεύτερο πρόσωπο που πρόκεται να συνοδεύσει τον Alighieri στο ταξίδι του.

Τον Ρωμαίο ποιητή Βιργίλιο (70 – 19 π.Χ).

Ο Βιργίλιος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ταξίδι του, θα είναι ο οδηγός του στους 9 κύκλους της Kόλασης (Inferno).

Συντάκτης

Μοργιαννίδης Θεόδωρος